Maastopyöräilyä Hämeessä

Vuoden 2018 koostimme maastopyöräilyn reittejä eri tilaisuuksissa, niistä kyseltiin meiltä paljon Elomessuilla ja muissa tilaisuuksissa.Kävimme yhdessä läpi maastopyöräilyn tarjontaa Tawast Cycling Clubin kauden -18 päättäjäisissä Kiipulassa.

TCC:n toimintakertomuksen yksi vuoden 2018 tavoitteista oli parantaa maastoreittien löydettävyyttä. Pyöritimme ensimmäistä vuotta Hämeen Pyöräily startit toimintaa Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelman tuella. Myös niiden tapaamisten aikana nousi esille tarve koostaa tietoa maastopyöräilyn mahdollisuuksista erityisesti aloittelijoille, Hämeessä matkaaville ja myös vastikään Hämeeseen muuttaneille.

Kanta-Hämeessä on todella upeita maastoreittejä, mutta niitä on joskus aika haastava löytää. Olemme keränneet tähän dokumenttiin hiukan vinkkejä, mistä reittejä löytyy, mitä reittejä suositellaan,missä ja milloin tapahtumia järjestetään ja mistä pyöriä saa vuokralle vaikka kaveriporukalle testattavaksi.

Erityisesti haluamme nostaa esille jo olemassa olevaa maastopyöräily- reittien tarjontaa ja maastopyöräilyn mahdollistavaa monipuolista tarjontaa. Olemme valmistelemassa myös ensi vuodelle yhteistyöprojekteja Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa, jotta saisimme lisää maastoon merkittyjä reittejä.  Se vie aikaa, koska silloin tarvitaan reitin varrelta kaikkien maanomistajien luvat. Haluamme tehdä yhteistyötä myös aktiivisesti muiden tahojen kanssa eri yhdistysten ja hankkeiden kanssa maastopyöräilyn olosuhteiden parantamiseksi.

Ennen kuin lähdet maastoon, tutustu lajin hyviin tapoihin ja suosituksiin. Olethan huomaavainen maastopyöräilijä ja huomioit maastopyöräilijän etiketin.

Parhain terveisin- TCC:n maastopyöräilijät

Kuva: Kai Niemi

 • Merkityt reitit

  Jos haluat metsään merkityille reiteille pyöräilemään, niitä löytyy ympäri Hämettä. Jokamiehen oikeuksilla saa toki pyöräillä muuallakin, mutta maastoon merkityillä reiteillä on hyvä aloittaa.

  Hämeen virkistysalueyhdistys

  Hämeen virkistyalueyhdistyksellä on Kanta-Hämeessä yhteensä 18 aluetta, joissa myös maastopyöräily on mahdollista jokamiesoikeuksin. Alueilta löytyy myös ylläpidettyjä laavuja, taukopaikkoja ja käymälöitä.

  Metsähallitus - Luontoon.fi

  Metsähallitus on akiivisesti yhdessä muiden toimijoiden kanssa edistänyt luonnossa liikkumista ja viime vuosina on panostettu myös maastopyöräilyreitteihin. Evolle on jo tehty ja sinne on tulossa lisää maastopyöräilyreittejä ja myös Aulangolle on tulossa merkittyjä maastopyöräreittejä.

  Aulangon maastopyöräilyreitit

  Aulangon vanhassa puistometsässä luonnonsuojelualueella kulkee merkitty maastopyöräreitti Aulangon linnavuoren jylhässä maastossa. Noin 6,5 km pituinen reitti sijaitsee Metsähallituksen ja Hämeenlinnan kaupungin maa-alueilla. Lyhyempi talvireitti on noin 5 km. 

    Takaisin